Mimarlar Odası Isparta Temsilciliği şuan mecliste görüşülen İmar Barışı kanunun tarihlerinin uzatılması taslağı ile ilgili basın açıklaması yayınladı.
Mimarlar Odası’nın yaptığı açıklamaya göre;
‘’İMAR BARIŞI kanunu tarihlerinin uzatılması taslağı şu an TBMM komisyonunda görüşülmektedir. Görüşmeler esnasında aşağıdaki görüşlerimizin dikkate alınmasını önemle arz ederiz.
- “Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu” na göre her bina bir sanat eseri kabul edildiğinden ötürü, proje müellifi mimarın imzası ve onayı olmadan o bina imar barışından faydalanmamalıdır. İmar barışı sürecinin sağlıklı yürümesi ve bir önceki imar barışında yaşanan sıkıntı ve mağduriyetlerin tekrar yaşanmaması için sürecin tamamı bir mimar tarafından yürütülmelidir.
- Yapı kayıt belgesi başvurusunda vatandaşın beyanının esas alınması doğru değildir. Bir mimar teknik kurallara uygun olarak rölöve ölçümlerini yaparak rölöve projesi çizmeli ve imzalamalıdır. Mimarın çizdiği proje ile imar barışına başvurulmalıdır.
- 2000 yılı öncesi yapılmış binaların başvurusunda malikten deprem vb. afetlere karşı dayanıklı olduğuna dair kapsamlı bir rapor istenmelidir. Can güvenliği riski bulunan binalar katiyen imar barışına girmemelidir.
- Yasada belirtilecek olan başvuru tarihinden sonra yapılacak tüm inşaat ve tadilat faaliyetleri sahada çok sıkı denetlenmeli ve sert yaptırımları olmalıdır.
- Kanun yasalaşmadan önce mutlaka Mimarlar Odası, ilgili Oda ve STK’ların görüşleri alınmalıdır. Unutulmamalıdır ki; İmar, şehircilik ve mimari ile ilgili alınacak her karar sadece bizi değil, bizden sonraki nesilleri de ilgilendirmektedir ve telafisi çok zor olacaktır.
- Dere yatağına komple kaçak yapılan 7 katlı bina ile ruhsatlı mevcut binasının bodrum veya çatı katını kullanıma açan bir tutulmamalıdır.
- İmar barışıyla alınan tapunun rengi farklı olmalıdır. Tapuyu alacak olan insanların bu yapının teknik insanlar elinden geçmediğini bilme hakları olmalıdır.’’ İfadeleri kullanıldı.
